Călătorie inițiatică
Expoziția prezintă căutările a doi artiști decorativi care, în dorința de a-și lărgi orizonturile creative au pornit împreună în a desluși secretele sticlei din faimoasa regiune Boemia (Republica Cehă)
Călătoria începe cu trei ani în urma, într-un moment în care cei doi artiști, recenți absolvenți ai Universității Naționale de Artă București, încep o nouă etapă în viață, de aici și titlul expoziției “Călătorie inițiatică”
Lucrările expuse reprezintă explorarea a diferite tehnici, texturi, forme, îmbinări de materiale și efectele pe care le au unele asupra celorlalte, atât în plan conceptual cât și tehnologic.
Parteneri :
Alice Protopopescu
Alice folosește bijuteria ca mod de exprimare a aprecierii față de frumusețea naturii, având scopul de a atrage atenția asupra problematicii distrugerii acesteia în favoarea infrastructurii.
Panteleymon Arnaudov
Panteleymon folosește ca mod de exprimare sticla suflată si modelata la cald, având că sursă de inspirație natura, semnele și simbolurile de odinioară, căutând să îmbine într-o relație armonioasă semnificații, forme, culori și texturi.
„Călătorie Inițiatică” este un proiect expozițional ce invită publicul să descopere parcursul inițiatic a doi artiști emergenți ce au reușit în ultimii ani să-și construiască o identitate recognoscibilă în arta contemporană.
Colecția de lucrări prezentate relevă o simbioză artistică sublimă între doi făuritori de frumos, între doi îmblânzitori ai focului cu ajutorul căruia metalul și sticla capătă forme de o delicată expresivitate estetică.
Deși declarativ obiectele artistice prezentate se încadrează în zona artei decorative prin natura utilizării lor ca bijuterii sau obiecte din stică, ele în esență sunt exprimări plastice virtuoase ce surprind vivacitatea lumii organice.
Spectaculoasele configurații sculpturale surprind prin complexitatea formei, volumului și compoziție, dar și prin alăturarea ingenioasă a sticlei de Boemia cu materiale prețioase. Estetica lucrărilor narează și latura absconsă a procedeelor tehnologice complexe pe care cei doi artiști dovedesc că le stăpânesc și pe care le valorifică cu o măiestrie debordantă.
Bijuteriile artistei Alice Protopopescu depășesc cu mult sfera clasică de obiect purtabil ce împodobește trupul. Fiecare piesă „statement” devine un ecosistem cu un mesaj puternic menit să atragă atenția asupra impactului nefast pe care îl au acțiunile noastre în natură. Un concept ecologic cu impact imediat asupra vieții noastre care invită la conștientizarea comuniunii cu natura și a dependenței noastre față de aceasta.
Metafora antitezelor metal-sticlă, structuri naturale și structuri artificiale ale civilizației, rezistență și fragilitate este materializată vizual prin tehnicile desăvârșite ale turnării și modelării la rece a argintului în combinație cu sticla suflată, turnată, gravată și șlefuită.
Microuniversul prêt-à-porter crește organic în buchete florale și are viața încapsulată în geometria rece și neclintită a cristalelor.
Panteleymon Arnaudov este un artist care prin tehnica sticlei suflate și modelate la cald sintetizează armonios în transpuneri aparent minimaliste, simbolurile arhaice, care devin instantanee pe suprafața volumelor din sticlă. Materialul capătă sub bagheta artistului atribute plastice inedite, tehnic fiind controlate și speculate transparența, nuanțele și grosimile. Formele prețioase pot fi atât terestre prin liniile ușor ondulate, tăcute și fluide, cât și celeste prin explozi de strălucire în ploaia de goluri de aer.
Piesele sale reprezintă o colecție de memorii, un jurnal al experiențelor personale sau colective relatate subtil prin volum, simboluri și texturi. Formele sale sunt recipiente ce înmagazinează povești, legende, amintiri și reminiscențe ce se lasă descoperite și ilustrează marcaje ale unor structuri sau concepte efemere imprimate în materialul virtuos.
Prin aceste „călătorii inițiatice” în alchimia esteticului și a tehnicilor de transpunere plastică, artiștii au obținut răspunsuri care le-au revelat calea de urmat în amprentarea spațiului artistic universal.
Curatori: Dr. Bogdan Adrian Lefter
Dr. Ioana Stelea